November 24, 2007

Cand asteptam 20 de ani pentru schimbare…


Mereu eram curioasa cine sta in spatele reformei politicii asteia cu numele frumos de
Procesul Bologna. Stau uneori si ma gandesc ca atunci cand o sa ma fac mare, o sa fac si eu un "Proces Bologna" . Pe de alta parte, dupa experienta de saptamana trecuta... ma gandesc ca o sa fiu foarte mare pana ajung sa vad lucrurile intamplandu-se .

Ei bine, zilele trecute mi-am satisfacut una din curiozitati. Merg ca in orice alta zi la cursuri. Vine profu si ne tot vorbeste de tot felu de inventii de-ale lui, contributii, premii, experiente, cercetari... noi stam numa si cascam ochii si ne gandim, doamne, parca ar avea 100 de ani, domnul nostru prof
. Zice el la un moment dat: "cand am gandit noi suplimentul de diploma..." Carmen ciuleste urechile! Mai zice odata ca atunci cand ei au inventat suplimentul de diploma, unul din punctele importante era descrierea sistemului de educatie din respectiva tara.

In pauza ma iau eu fuga-fugutza si ma duc cu intrebari: cine "noi" am inventat SD? Cum de el? Cum sunt feedbackurile? Cum arata suplimentul nostru de diploma? Incepe si-mi povesteste istoria de la inceputrile ei (fara ca eu sa stiu la acel moment dat care e inceputul istoriei). Ma ia cu mobilitati, proiecte Erasmus, cum a descoperit el nevoia documentului astuia, cum s-au inpotmolit in acordarea unui nume si ajungem la punctul in care zice ca nu stie cum arata suplimentul nostru ca nu s-o interesat daca e tot asa, daca intr-adevar primim ori ba. No, zic eu, eu as fi curioasa in locul lui. Dar de cand l-a inventat el si pana acum... s-a povestit istoria de 3 ori! Cum asa? Pai dragii de noi mai mergeam la gradi pe cand profu meu isi batea capul cu studii, cercetari, adunat documente din toate tarile, comparat, analizat si facut un document pe care sa-l numeasca diploma supplement si sa nu-l confunde lumea cu al nemtilor "diplom". Si cand mergeam eu la gradi? Priin '87-'88... acum 20 de ani. Si iaca cum hartiuta asta e aproape asa de mare ca mine

Na si cum, din '88 pana acum o stat la naftalina proiectu? Cam asa ceva. Au fost cativa entuziasmati, dar se pare ca a asteptat sa se coaca bine pana ajungem noi absolventi si avem nevoie de el. Ce m-a amuzat ce mai tare e, ca pe vremea cand eu eram aproape absolventa de gradi, hartiuta asta a venit la noi in tara, da... in Romania, pentru ca acolo a fost publicata pentru prima data in jurnalul "Higher Education in Europe" al UNESCO-CEPES. (O fi crezut ca si la absolventii de gradinita e nevoie ). Si cum a aratat atunci? cam la fel ca si acum!

Ia priviti aici


Sa studiati frumos!


PS: Multumesc, Bhina, for technical assistance!


November 22, 2007

Altfel de fotbal :)

Da... e fain sa fii student la Uni Kassel... e fain sa savurezi viata de student asa cum este ea... sa mananci pita cu mustar, mamliga si orez ca tzin de foame ... sa-ti petrec serile cu colegii la cate-un chef (cred ca ar fi bine sa definim conceptul de "chef" in Germania = reuniune, unde stam la masa si povestim de ce se mai intampla prin Uni, ce cursuri am mai avut, ce ne-am ales, ce naspa sau ce bine e sa fi student in sistem Bologna si chestii dinastea), sa mergi la teatru, opera, fotbal, in excursii, sa mergi la biblioteca la o poveste si un ceai (foarte important de luat impreuna biblioteca, povestea si ceaiul, de obicei chinezesc)... dar hai sa ne oprim la distractie si sa va pove unde am fost duminica.
Ziceam in unul din posturile anterioare ca avem niste tutori care tare mult se ocupa de noi, ne organizeaza fel si fel de evenimente, excursii, petreceri, mici workshopuri, etc. Ey, nu e ceva nou... e ceva nou fata de atunci cand eram eu in anul I, dar nu e asa de diferit de cum este acum viata de student in Ro. Singura diferenta e ca in Romania studentii astia (mentori, tutori) o fac din placere si voluntar. aici o fac din placere si pe bani, ca doar pt ce platim taxe de studiu.
Anyway, duminica ne-au invitat la ***Hochei pe gheata!!*** Asa ca ne-am organizat un grupulet de romano-asiatici si am mers sa vedem si noi fotbal pe gheata. E fain... nu am mai vazut gheata de cand eram in liceu... ma plang eu... ce sa mai zica ei (care vin din Indonesia, Vietnam si repsectiv China), ca acum au vazut gheata pentru prima data
3007 persoane in sala ... strigand in gura mare "Kassel Huskies"...super atmosfera... cantam, faceam galerie, la fiecare gol sa vezi o sala intreaga cum flutura fularele albastre deasupra capetelor... foarte fain. Bine ca au fost 3 reprize, ca pana ne-am prins noi care sunt regulile, a trecut ceva timp. Cele mai amuzante erau penaltiurile: daca erau rai si se bateau (si nu s-a intamplat rar) trebuiau sa iasa de pe gheata pentru 2 minute Apai ce sa zic ca au jucat tot in echipe de 3-4 oameni. Si dupa ce reguli se schimbau, nu am inteles pana acum. Dar astept sa vina urmatorul meci, poate ne prindem. Pana atunci ne-am propus sa mergem sa patinam si sa vedem putina zapada, pe un deal aici langa oras (deal pe care nemtii il numesc munte ) ... iarasi din motivul ca unii dintre noi vor vedea pentru prima data zapada .

Poze? -> http://www.flickr.com/photos/tamoeta

Iarna frumoasa!

November 18, 2007

Procesul Bologna in limba germana

Sunt aici de 5 saptamani… destul de mult timp ca sa-mi fac o idee despre reforma in inv sup din Germania, cu atat mai mult cu cat Germania este una din tarile care a participat la intalnirea de la Sorbonna din 1998… deci inseamna ca ar trebui fie primii care implementeaza principiile Procesului Bologna mai degraba in spirit si nu in litera (cum spune Traian in unul din interviurile lui)


Pentru ca studiez “Higher Education”, Procesul Bologna apare in multe din discutiile noastre. Inca de la primul curs au inceput profii cu ironii despre schimbare, despre reforma si de fapt chiar despre munca lor, cum ca « noi oricum facem cum vrem… creditele sunt acolo ca asa trebuie, dar stim noi cum invata studentii » (ei sunt cercetatori in higher education…cum sa nu stie?)… Pe de alta parte spun tot profii mei: « noi credem ca voi aveti nevoie de 180 de ore pt activitatile propuse de noi intr-un modul (asta pt ca 1 modul are 6 credite), insa noi doar asumama asta, nu avem cum sa masuram » (offf). Asa ca de ieri am inceput sa numar orele in care studiez.


Citeste mai mult!